Ingrediente pentru blat:
- 4 ouă
- 125 g făină
- 140 g zahăr
- arome
Ingrediente pentru cremă:
- 3 linguri gelatină
- ½ l lapte
- ½ l smântână
- 5 gălbenuşuri
- 1 kg portocale
- 300 g zahăr
Blatul se face după reţeta de pandişpan, se bat albuşurile spumă apoi se adaugă zahăr şi se bate compoziţia din nou până se topeşte zahărul. Se adaugă gălbenuşurile, făină şi o linguriţă de praf de copt. Se coace la foc iute la început, apoi mai domol, într-o formă rotundă.
Pentru cremă se pune gelatina cu o oră înainte în apă rece, apoi se încălzeşte până se topeşte. Portocalele se curăţă de coajă, se taie felii subţiri şi se lasă într-un vas cu puţin zahăr ca să lase zeamă, ce se adaugă la cremă. Se freacă gălbenuşurile cu zahărul, se adaugă laptele fiert (puţin răcit). Se pune la fiert (foc foarte mic) sau baie de aburi şi se învârte mereu până ajunge la o cremă de consistenţa unei smântâni groase. Se lasa un pic sa se racorească apoi se incorporează gelatina topită în prealabil. Smântâna se bate puţin cu zahăr şi se adaugă la crema răcită (crema şi frişca trebuie sa aibă aceeaşi temperatura). La toate aceastea se adaugă şi zeama de portocale. Blatul se taie in două. Se alege un vas mai mare decât cel în care s-a copt blatul, se tapetează cu feliile de portocale şi se pune întâi un strat de crema apoi blatul, iar cremă, terminând cu blat. Se dă la rece şi după câteva ore se răstoarnă pe platou. După preferinţă, blatul se poate însiropa.
Nu ai specificat cat zahar la crema………………..
Imi cer scuze ca am omis acest mic detaliu. Te asigur ca nu a fost cu intentie. La atentionarea ta am completat informatiile lipsa.
Pingback: Tort de kiwi cu iaurt « Bucătăria lui Dodo