- 4 ouă
- 125 g făină
- 140 g zahăr
- arome
Ingrediente pentru crema de vanilie:
- 5 gălbenuşuri
- 5 linguri zahăr
- 1 cană de lapte (250 ml)
- 1 plic de gelatină
- 300 ml frişcă lichidă
Ingrediente pentru crema de mere:
- 1,5 kg mere
- 1 linguriţă scorţişoara
- 5 linguri de zahăr
- 2 plicuri de gelatină
- 200-300 ml frişcă pentru decor
Crema de vanilie: Gelatina se pune în apă rece să se hidrateze. Gălbenuşurile se amestecă foarte bine cu zahărul pe baie de aburi până devine o compoziţie spumoasă. Când zahărul este topit se adaugă laptele şi se fierbe până se îngroaşă. E suficient să observăm că începe să se lege o cremă densă, ca o smântână. Nu se va întări prea tare decât după ce se răceşte. După ce se răceşte compoziţia pregătită se adaugă gelatina topită şi frişca bătută bine. De regulă eu topesc gelatina hidratată în cuptorul cu microunde pentru 10 secunde, doar cât să devină lichidă. Nu trebuie să o lăsăm foarte mult pentru că prin fierbere se distrug proprietăţile de coagulare şi având în vedere că avem o cantitate mică va fierbe foarte repede la microunde. În cazul în care nu vreţi să folosiţi cuptorul cu microunde puteţi topi gelatina într-o crăticioară/ibric la foc mic, până devine lichidă.
Asamblare: Un vas puţin mai mare decât cel în care s-a copt blatul se îmbracă în folie alimentară. Se pune crema de vanilie în vas apoi se dă puţin la rece pentru a se întări. După ce primul strat de cremă este suficient de închegat, se pune şi crema de mere, iar apoi blatul de pandişpan, apăsând bine pentru a se lipi de crema de mere. Blatul se poate însiropa după preferinţă. Eu am făcut un sirop din apă, zahăr şi coajă de lămâie. Tortul se dă la rece pentru cel puţin 3 ore, apoi se răstoarnă pe un platou şi se îmbracă în frişcă.