Ingrediente blat:
- 5 ouă
- 100 g zahăr (pentru gălbenuşuri)
- 1 zahăr vanilat
- 1 linguriţă coajă de lămâie
- 6 linguri făină
- 1 linguriţă praf de copt
- 5 linguri zahăr (pentru albuşuri)
Ingrediente cremă:
- 3 plicuri gelatină
- 7 banane
- 5 linguri zahăr
- 500 ml frişcă vegetală
- 150-200 g ciocolată rasă
Ingrediente sirop:
- 300 ml apă
- 4 linguri zahăr
- 3 linguriţe coajă de portocală
Pentru decor mai avem nevoie de 150 g ciocolată topită
Reţeta este pentru un tort normal, cu diametrul de 26 cm. Pentru torturile prezentate in fotografii am folosit cantităţile ingredientelor proporţional cu forma tortului, astfel: o cifră este considerată un tort obişnuit, prin urmare pentru tortul sub forma “18” am dublat porţiile şi am copt blatul în tavă dreptunghiulară, de unde am decupat mai apoi forma cifrelor.
Blat: Freci gălbenuşurile cu zahărul, zahărul vanilat şi coaja de lămâie. Se bat spumă albuşurile cu 5 linguri de zahăr şi apoi se încorporează gălbenuşurile. Făina amestecată cu praful de copt se adaugă şi ea peste albuşuri. Se aşează compoziţia într-o formă rotundă îmbrăcată în hârtie de copt şi se dă la cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute.
Crema: Se înmoaie gelatina în apă rece. 4 banane se curăţă, se zdrobesc cu furculiţa şi se adaugă zahărul. Frişca se bate, adaugăm piureul de banană şi ciocolata rasă. Gelatina se topeşte la foc mic şi se adaugă în cremă.
Asamblare: După ce s-a copt şi s-a răcit, tai blatul în două. Pe un platou se aşează o parte de blat şi se însiropează. Se aşează în formă de cerc bananele rămase. Peste banane torni ciocolata topită, aşezi jumătate din crema de banane, apoi cealaltă parte de blat însiropat şi îmbraci tortul în crema rămasă. Ornezi cu ciocolată topită.
Pentru o aromă mai puternică a tortului, bananele ce le folosim la cremă trebuie să fie foarte bine coapte.
Cel mai bun 😀 =P~
Si cel mai incercat la diverse ocazii :))
la ingrediente ai scris 5 plicuri de zahar sau linguri?
E vorba de 5 linguri, am scris plicuri din greseala. Acum am corectat 😀 Multumesc
se poate folosi frisca naturala in locul celei vegetale?
Bineinteles. Atat timp cat va place gustul acesteia, nu vad de ce ar fi o problema, avand in vedere ca oricum trebuie folosita gelatina. Mie personal imi place mai mult frisca vegetala, motiv pentru care nu folosesc frisca naturala.
Pingback: Tort delicios cu banane « Bucătăria lui Dodo