Ingrediente aluat:
- 1 ou
- 9 linguri zahăr
- 9 linguri ulei
- 9 linguri lapte
- 1 linguriţa bicarbonat de sodiu
- făină cât cuprinde
Ingrediente cremă:
- 10 mere
- 7 linguri zahăr
- 1 linguriţă scorţişoară
- griş
Preparare: Din ingredientele de mai sus facem un aluat nu prea tare, având grijă să stingem bicarbonatul cu puţin oţet. Pentru crema de mere, spălăm fructele şi le dăm pe răzătoarea mare, cu tot cu coajă. Le punem la călit într-o cratiţă împreună cu zahărul şi le lăsăm pe foc până se evaporă toată zeama lăsată. Amestecăm din când în când pentru că se pot prinde, iar la sfârşit punem şi scorţişoara. Împărţim aluatul în două părţi, una trebuie să fie cam o treime din cantitate, din care vom face grilajul de deasupra, iar pentru foaie ne trebuie cam două treimi de aluat. Întindem foaia de aluat pe masa presărată cu făină, şi o punem în tava în care am aşezat în prealabil hârtie de copt. Foaia trebuie să acopere şi mărginile tăvii. Presărăm câteva linguri de griş peste foaie şi punem crema de mere răcită. Din cealaltă parte de aluat, întindem o foaie pe care o vom tăia fâşii grosuţe pentru a forma grilajul, după placul fiecăruia. Se dă la cuptor până se rumeneşte (din păcate, nici de această dată nu m-am uitat la ceas înainte de a pune prăjitura la copt.. promit să iau măsuri data viitoare).
E buna, pacar ca e putina..