Bucataria lui Dodo

  • Despre mine
  • Meniuri
    • Pentru masa de Paște
  • Sugestii

Tort şah

Posted on 2 December, 2010 by Dodo

Ingrediente blat:

  • 250 g unt
  • 275 g zahăr pudră
  • 6 ouă
  • esenţă de rom
  • 350 g făină
  • 1 praf de copt
  • 25 g cacao

Ingrediente cremă:

  • 300 g frişcă lichidă
  • 300 g ciocolată amăruie

CIMG0012

Preparare:

Untul se freacă cu zahărul pudră. Se bat 6 ouă cu 3 linguriţe esenţă de rom şi se adaugă puţin cât puţin în unt. Se adaugă făina amestecată cu praful de copt. Se împarte în 2 jumătăţi, iar într-una dintre ele se adaugă cacao.

 SDC13784 SDC13788

Într-o cană punem o pungă şi începem să punem cu lingura din fiecare compoziţie.

SDC13791

Vom avea o pungă cu blatul simplu şi o pungă cu blatul de cacao.

SDC13793

Tăiem pungile în colţ, nu foarte tare, pentru că nu vrem să avem dungile foarte late. Într-o tavă de tort în care am pus hârtie de copt începem să facem blatul astfel: din marginea exterioară a tăvii facem un cerc cu aluatul de cacao, apoi un cerc cu aluatul simplu, iar unul de cacao, şi tot aşa până terminăm cu un punct de aluat simplu în mijloc. Vom face astfel două blaturi, şi două blaturi începând invers: marginea exterioară cu aluat simplu, iar punctul din mijloc cu aluatul cu cacao. Mie mi-au ieşit 5 cercuri cu cacao şi 5 simple. Trebuie să avem grijă să facem acelaşi număr de cercuri la fiecare blat şi să încercăm să le facem la aceeaşi dimensiune, pentru ca atunci când vom suprapune blaturile să rezulte aspectul de “tablă de şah”.

SDC13798

Aşa au arătat cele patru blaturi:

SDC13825

Pentru cremă, punem într-o crăticioară frişca lichidă şi ciocolata şi le fierbem la foc mic până capătă culoare maronie lucioasă. Dăm vasul deoparte şi lăsăm crema la răcit. Aşa arată după ce se răceşte.

DSC06259

Facem un sirop din apă cu zahăr, iar după ce se răceşte punem puţin rom. Cu acest sirop însiropăm fiecare blat. Punem cremă între blaturi având grijă să alternăm un blat ce are marginea exterioară neagră cu unul cu marginea exterioară simplă, îmbrăcăm tortul şi pe lateral în cremă şi îl decorăm după placul fiecăruia. Eu l-am ornat cu o glazură de ciocolată cu lapte şi ciocolată albă.

CIMG0017

Picture 227

Posted in Torturi şi tarte | Tags: blat, ciocolata, craciun, crema, oua, rom, sah, tort | 6 Comments
« Banane prăjite
Salată de ton »

6 thoughts on “Tort şah”

  1. Gonzo says:
    2 December, 2010 at 3:32 pm

    Vine Craciunuuuul !!!

    Reply
    • Bucataria lui Dodo says:
      2 December, 2010 at 4:07 pm

      La noi în cămin a venit deja :)

      Reply
  2. mussette says:
    10 December, 2010 at 11:52 pm

    e f bun tortul,il fac de citiva ani,reteta am preluat-o din Practic in bucatarie ,cred ca martie 2007 /2008

    Reply
    • Bucataria lui Dodo says:
      12 December, 2010 at 2:10 pm

      Intr-adevar e foarte bun, desi eu as inlocui ciocolata din crema cu una cu lapte. Nu sunt mare fan ciocolata amaruie.

      Reply
  3. Patricia says:
    27 March, 2011 at 9:36 pm

    wow! de-a dreptul impresionant!

    Reply
    • Bucataria lui Dodo says:
      28 March, 2011 at 12:29 am

      Multumesc. E ideal pentru iubitorii de ciocolata.

      Reply

Leave a comment Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Cautare

Aboneaza-te

Ultimele retete

  • Tartă cu mousse de ciocolată
  • Chifle fără drojdie
  • Supă cremă de cartofi
  • Turtiţe de cartofi cu rozmarin
  • Beef wellington
  • Aperitiv cu somon şi brânză de capră
  • Pui italian
  • Chec cu lămâie şi mac
  • Macrou afumat
  • Mini plăcinţele cu hribi

Categorii retete

  • ►Aluaturi dulci (28)
  • ►Aperitive şi salate (36)
  • ►Ceva dulce (22)
  • ►Fursecuri (16)
  • ►Mâncăruri de bază (61)
  • ►Mâncăruri de post (12)
  • ►Paste şi pizza (21)
  • ►Prăjituri (41)
  • ►Supe şi ciorbe (12)
  • ▼Torturi şi tarte (31)
    • Kadayif
    • La multi ani 2014!
    • Tartă cu cremă de afine
    • Tartă cu lămâie şi plapumă de bezea
    • Tartă cu mousse de ciocolată
    • Tartă cu pere şi ciocolată
    • Tarte cu mere şi smântână
    • Tort "Mie îmi pasă"
    • Tort alb-negru cu brânză fină
    • Tort cu cafea
    • Tort cu crème brûlée
    • Tort cu fulgi de cereale
    • Tort cu marţipan
    • Tort cu mure şi nucă
    • Tort de banane cu ricotta
    • Tort de ciocolată a la Mississippi
    • Tort de ciocolată cu căpşuni
    • Tort de ciocolată cu zmeură
    • Tort de grapefruit cu ciocolată
    • Tort de kiwi cu iaurt
    • Tort de mere
    • Tort de mere cu gelatină
    • Tort de şampanie cu zmeură
    • Tort delicios cu banane
    • Tort delicios cu banane
    • Tort din fructe de pădure asortate
    • Tort diplomat cu fructe
    • Tort diplomat de portocale
    • Tort fin cu miere şi nuci
    • Tort şah
    • Tort trunchi de copac

Cuvinte cheie

televizor telina timp redus tirolez tocanita ton tort tort alb negru tort capsuni tort ciocolata tort cu banane tort cu frisca tort cu fructe de padure tort cu nuca tort cu visine tort delicios tortellini tort fructe tort mississippi trandafiri trunchi de copac turte turtite din cartofi turtite porumb ulei de masline ulei masline umpluta unt usturoi vanilie varza varza chinezeasca vas de lut verdeata vin vin alb vin spumant visine vita whiskey zahar zahar ars zahar brun zahar pudra zmeura

CyberChimps WordPress Themes

© Bucataria lui Dodo 2014