Ingrediente aluat:
- 600 g făină
- 500 g osînză de porc
- 2 ouă mari
- 15 ml oţet
- 150 ml apă
- o linguriţă sare
Ingrediente umplutură:
- 400 g gem de prune
- pesmet
- nucă tocată
Preparare:
Osînza proaspătă de porc se curăţă de pieliţe şi se dă de două ori prin maşina de tocat. Într-un lighenaş se pune apa, oţetul, ouăle întregi, sarea şi 50 g osînză. Se amestecă puţin apoi se adaugă 400 g făină şi se frământă cu mâna 10 minute. Aluatul se dă deoparte şi se lasă să se odihnească 10 minute. În acest timp se amestecă restul de osînză şi de făină cu o furculiţă sau cu mân, până când se omogenizează perfect, apoi se adună sub formă de dreptunghi şi se împarte în 3 părţi, aproximativ egale, marcându-le cu cuţitul, numai prin două linii superficiale.
Aluatul se pune pe masă şi se modelează cu mâna în formă de dreptunghi, presându-l cu palma deasupra, ca să aibă aceeaşi grosime peste tot. După aceea, se întinde cu sucitorul în lung şi în lat, cu mişcări întotdeauna de la mijloc sprre margine, pentru ca foaia să aibă aceeaşi grosime şi să-şi menţină mereu forma de dreptunghi. În final, foaia trebuie să aibă grosimea de 1/2 cm. Se împarte apoi foaia în 3 părţi egale, pe latura mai lungă, trăgând cu muchia unui cuţit două linii superficiale.
Pe două dintre aceste părţi alăturate, cu un cuţit lat, se întinde o treime din compoziţia de osînză cu făină preparată mai devreme.
Partea neunsă se aduce peste partea unsă din mijloc, iar peste aceasta partea unsă din margine. În acest mod foaia de aluat se împătureşte în trei. Este necesar ca atunci când întindem foaia să pudrăm masa cu multă făină, pentru a nu se lipi aluatul de masa de lucru.
Aluatul astfel împăturit se întoarce cu latura mai lungă în faţa noastră, se întinde din nou în foaie, de data aceasta mai groasă (cca 6-7 mm).
Se ia a doua parte de grăsime şi se întinde pe foaie care apoi se împătureşte la fel, în trei.
Cu ultima parte de grăsime se procedează exact la fel. În final, am obţinut aluatul sub această formă:
Se aşează aluatul pe un platou înfăinat bine şi se dă la frigider pentru cel puţin 20 de minute. Se poate lăsa la rece chiar şi peste noapte, cum am procedat şi eu. A doua zi, împărţim aluatul în trei părţi, din fiecare parte întinzând o foaie subţire. Să nu uităm să folosim multă făină atunci când întindem foaia, pentru că aluatul având straturi de grăsime are tendinţa de a se lipi de masa de lucru.
Din fiecare foaie astfel întinsă tăiem pătrate potrivite, pe care le vom umple cu un amestec de gem de prune (se poate folosi şi alt tip de gem, însă acesta e cel ai indicat), pesmet şi un pumn de nucă tocată cu cuţitul. Compoziţia folosită la umplutură trebuie să fie suficient de tare, pentru ca gemul să nu iasă din prăjiturele şi să le coloreze inestetic pe margine.
Îndoim pătrăţelele în două pentru a forma dreptunghiuri, sau le putem îndoi pe diagonală pentru a forma prăjiturele sub formă de triunghi. Presăm puţin marginile prăjiturelelor pentru a nu se desface la copt şi le aşezăm într-o tavă. Le lăsăm la copt pentur aproximativ 10-15 minute, la foc iute, până se desfac în foi şi se rumenesc frumos pe dos. Aşa au arătat prăjiturelele mele imediat ce le-am scos din cuptor.
Cât sunt fierbinţi se pudrează cu zahăr şi se servesc cu maaaaare poftă, căci se topesc în gură de bune ce sunt.
Pentru cei ce nu agrează osînza de porc, aceasta se poate înlocui cu unt sau margarină, deşi vă asigur că nu se simte deloc gustul de grăsime. Sunt delicioaseeee….
imi aduc aminte de copilarie aceste prajiturele !!!
Si mie.. Tin minte ca le facea mama destul de des, apoi a inceput sa faca si sora mea… iar in cele din urma, am ajuns sa le fac si eu 😀
eu cand o vedeam pe mami sau pe bunica mea cum framantau aluat … mi se parea ceva fff greu si nasol …. ziceam ca eu nu voi face niciodata ceva cu aluat , iar acum imi place de numa !!!
Si mie imi place foarte mult sa fac aluaturi. As face toata ziua numai fursecuri, prajiturele si cornulete daca nu as mai avea si altceva de facut :))