Ingrediente:
- 7 copănele (600 g)
- 250-300 ml bere
- 2-3 căței usturoi
- 3 linguri sos de soia
- 3 linguri oțet
- 3 linguri miere
- piper
- sare
- boia
Preparare: Curățăm bine bine copănelele, eventual le putem trece puțin deasupra flăcării de la aragaz dacă observăm că mai au puf pe ele după care le spălăm. Pentru marinată, amestecăm mierea, sosul de soia, oțetul, condimentele și ustoriul pisat după care completăm cu bere (eu am folosit cam 200 ml pentru asta). Turnăm marinata peste copănele, trebuie să fie acoperite de marinată și dăm vasul deoparte pentru 4-5 ore. După tot acest timp încingem puțin ulei de măsline într-o tigaie și așezăm copănelele. Le lăsăm 2-3 minute pe o parte, apoi le întoarcem și acoperim tigaia cu un capac. Avem grijă să le supraveghem constant pentru că apa lăsată de copănele scade destul de rapid. Atunci când se întămplă acest lucru mai adăugăm puțină bere. Mai întoarcem copănelele din când în când, iar atunci când sunt făcute (după aproximativ 20-25 de minute, în funcție de cât sunt ele de mari) le lăsăm fără capac până scade tot lichidul și astfel vor căpăta acel celebru calificativ de “lipicioase”. Cum altfel să se lipească de degetele noastre și să nu ne lăsăm până nu dăm gata și ultima îmbucătură cât sunt încă fierbinți?
Am servit alături de o porție de legume mexicane trase în tigaie cu puțin unt.