Ingrediente:
- 2 litri lapte
- 1 kg brânză de vaci
- 100 g unt
- 1 ou
- 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
- 1 linguriţă sare fină
- boia de ardei (opţional)
Preparare: Într-un ceaun încăpător punem laptele la fiert. În momentul în care începe să fiarbă adăugăm brânza de vaci şi lăsăm vasul pe foc până în momentul în care laptele se transformă în zer. Cam 4-5 minute durează din momentul în care punem brânza, după care oprim focul. Pregătim o strecurătoare, de preferat e să avem şi o pânză de tifon în acea strecurătoare. Eu am folosit tifonul pe care îl foloseşte mama pentru a prepara brânza. Răsturnăm brânza fiartă în lapte şi o lăsăm să se scurgă bine. Dacă se răceşte între timp nu e nicio problemă. Urmează să dăm brânza fiartă pe răzătoare. Deşi va fi destul de greu din cauză că se sfarmă destul de uşor, este bine să nu sărim peste această etapă pentru a obţine un caşcaval fin, fără cocoloaşe de brânză. O altă metodă mai rapidă ar fi să dăm brânza prin maşina de tocat carne sau prin robot, dar sinceră să fiu nu am încercat aşa, deşi nu văd ce ar fi rău în asta.
Între timp spălăm ceaunul în care am fiert brânza şi îl punem pe aragaz la foc mic. Punem untul în ceaun, iar atunci când se topeşte adăugăm brânza rasă. Amestecăm tot timpul cu o lingură de lemn. Urmează să presărăm bicarbonatul de sodiu peste tot, amestecăm energic, iar atunci când brânza începe să capete o consistenţă elastică adăugăm oul şi sarea.
De acum trebuie doar să avem răbdare să amestecăm continuu de sus în jos pâne se topesc toate cocoloaşele de brânză (e posibil să mai rămână câteva, dar nu vă faceţi griji că nu se simt atunci când se răceşte). Atunci când este legat uniform şi suficient de elastic (nu ştiu cât de bine se observă în poză, dar cam asa trebuie să iasă) îl răsturnăm într-o caserolă stropită cu apă rece.
Pentru varianta împletită, ungem masa cu puţin ulei şi răsturnăm întreaga cantitate de caşcaval pe masă. Modelăm încet caşcavalul până obţinem un sul, pe care îl vom împărţi în trei (pentru a obţine trei porţii de caşcaval împletit). Apoi fiecare sul la rândul său îl împărţim în trei.
Dăm fiecare sul prin puţină boia dulce/iute, după preferinţe, şi împletim caşcavalul. Nu e o etapă tocmai frumoasă având în vedere faptul că ne colorăm puţin pe mâini şi murdărim planul de lucru, dar arta cere sacrificii
Împletim astfel câte trei suluri de caşcaval, iar produsul final îl punem în folie alimentară.
Punem caşcavalul la frigider pentru cel puţin 3-4 ore, dacă nu este posibil să stea măcar peste noapte.
Pentru diversificare se pot adăuga în caşcaval cubuleţe de măsline sau şuncă, în momentul în care este încă pe foc, mai exact în ultimele 2 minute. Să vă fie de bine!
laptele poate sa fie pasteurizat sau nu conteaza?
Se poate folosi si lapte pasteurizat fara nicio problema. Oricum trebuie sa fiarba inainte de a pune branza.
e f bun dar cum se face impletit cind e uscat sau mai asteapta cind se usuca dupa taie 3 feii impletit…
E bine să nu fie fierbinte când îl împletim pentru a-şi păstra forma. Cât timp împărţim caşcavalul obţinut în cele 3 suluri, le tăiem la rândul lor pe fiecare încă o dată în 3 şi le dăm prin boia el se mai răceşte şi atunci totul este în regulă. Eventual, după ce parcurgeţi aceste etape puteţi să îl mai lăsaţi 5-10 minute să se răcească înainte de a-l împleti.
am sa fac maine ca azi sa iau brinza la o vecina si lapte :D..
Mult spor vă doresc! Să îmi spuneţi cum a ieşit.
arata fffffffffffff bn.
buna Dodo!
arata foarte bine asa impletit dar n-am inteles cand il dai prima oara in 3 cat de lung si gros se face sulul, pe urma il dau in 3 pe lung sau pe lat? apoi mai modelez cele 3 parti ca la tine se vede lung inainte de impletire
spune-mi si mie te rog cam ce greutate de cascaval ti-a rezultat ca sa socotesc la bani daca merita efortul.
gustul celui facut in casa e ok dar ma gandesc si la costuri daca se justifica
multumesc pt raspuns
Intreaga compozitie obtinuta am impartit-o in 3 parti, pentru a avea ca preparat final 3 rulouri de cascaval impletit. Apoi luam fiecare parte si o impartim iarasi in 3 (pe lung, pentru a le putea impleti), avand in final 9 roluri inguste de cascaval. Sper ca imaginile sa te ajute sa intelegi mai bine cum am procedat eu.
Cat despre greutatea obtinuta, sincera sa fiu nu am cantarit niciodata rezultatul final, dar cred ca rezulta in medie 800-900 de grame. Avand in vedere costul ingredientelor cred totusi ca se merita efortul.
scuza-ma ca am intarziat cu multumirile … merci de raspuns!
Am si eu o nedumerire!! Branza care trebuie adaugata in lapte cum trebuie sa fie? proaspata/veche, sarata/nesarata, trebuie adaugata intreaga sau rasa(acum eu ma gandesc la o bucata de branza), de asta pun aceste intrebari!!! Nu am facut niciodata si ar fi prima oara daca o sa incerc!!!! si nu as vrea sa dau gres!!!! Apoi o sa renunt si nu o sa mai fac niciodata!!
Se poate folosi branza proaspata, dar si branza veche de 2-3 zile fara nici o problema. Cat despre sarata/nesarata nu as putea sa iti spun exact pentru ca eu am incercat doar cu branza nesarata, insa nu cred ca este o problema. Daca folosesti o branza de vaci sarata in prealabil nu mai adaugi sare ulterior.
delicios
bunnnnnn
Arata extraordinar de bine!
E tare complicata reteta. Asta este branza topita, nu cascaval. Daca va uitati pe YouTube la adresa Domaći kozji kačkavalj http://www.youtube.com/watch?v=lBYnIXqqYl0 veti vedea care este adevarata reteta de cascaval Ce este simplu este adevarat.
La prima vedere poate parea mai greu, dar odata ce incepem sa preparam cascavalul vom observa ca e o joaca de copii atat timp cat respectam anumiti pasi. Va invit sa incercati si apoi sa imi spuneti rezultatul.
nu este greu de facut dar e o mare pacaleala …sa zic asa orcine fierbe branza in lapta timp de 5 minute se va face o bucata mare de cauciuc!!!!!!
Imi pare rau daca ati patit asa ceva, insa aceasta reteta de cascaval a fost facuta de nenumarate ori la noi in familie si niciodata branza fiarta in lapte nu a devenit cauciucata. Incercati cu un alt tip de branza.
Aceeasi reteta o foloseste si mama mea…si pot spune ca nu am mancat niciodata cauciuc 😀
Ca sa nu se transforme in,, cauciuc,,trebuie amestecat bine pe foc.Eu am facut acest cascaval,dar am folosit 1 litru de lapte si a iesit foarte bine.Daca ai vaca nu-i problema cu laptele .