Ingrediente cremă smântână:
- 500 g smântână
- 4 ouă
- 250 g zahăr
- 4 linguri făină
- 1 praf de sare
- esenţă de vanilie
Ingrediente pentru un pandişpan:
- 3 ouă
- 3 linguri zahăr
- 3 linguri făină
Eu am făcut porţie dublă la cantitatea de smântână şi trei porţii de pandişpan. În funcţie de tăvile pe care le folosiţi şi cât de groasă doriţi să fie pasca, puteţi folosi cu încredere 500 grame smântână pentru o singură pască. De regulă mie nu îmi plac păştile foarte înalte şi atunci am preferat să mă orientez la faţa locului, rezultând trei păşti în tăvi cu diametrul de 27 cm.
Preparare: Punem smântâna într-un vas ce îl vom pune pe foc mai târziu
Peste smântână adăugăm gălbenuşurile.
Amestecăm bine, adăugăm zahărul, un praf de sare şi făina. Avem grijă să amestecăm cu un tel pentru a nu se forma cocoloaşe. Punem vasul la foc mic amestecând din când în când, pentru a nu se prinde de vas. Când se îngroaşă compoziţia oprim focul.
Lăsăm compoziţia să se răcească bine. Eventual, puteţi fierbe compoziţia de smântână cu o seară înainte, iar dimineaţa să puneţi pasca în cuptor. După ce se răceşte bine bine crema, adăugăm albuşurile bătute spumă cu puţin zahăr, amestecând uşor. Aromăm crema cu 10 ml esenţă de vanilie.
Pregătim tava rotundă, punem hârtie de copt şi adăugăm crema de vanilie astfel obţinută. Pentru pandişpan batem albuşurile spumă, adăugăm zahărul, batem din nou până se topeşte zahărul, adăugăm gălbenuşurile şi făina amestecând încet, de sus în jos. Punem compoziţia de pandişpan peste crema de smântână din tavă şi dăm tava la cuptor pentru 45-50 de minue, sau până când trece testul scobitorii.
Foarte foarte bună şi extraordinar de fină.
Ce bine arata, mai ales ca e cu totul altfel decat sunt obisnuit (blatul dedesubt si crema deasupra).
Bravo Dodo, sunt sigur ca a iesit foarte delicioasa 😀
Multumesc mult! A iesit foarte foarte buna. Preferata mea, chiar as putea spune :))
Nu cred pana nu gust.. asa ca… 😀
E super buna..am facut pasca de Paste..si am adaugat in compozitia de smantana si cateva stafide…multumesc pentru inspiratie..
Ma bucur foarte mult ca v-a placut. E o idee foarte buna de a pune si stafide, uneori mai fac si eu asa.
la blatul de pandispan nu se pune praf de copt?
Se poate pune praf de copt, eu nu am vrut ca blatul să fie foarte înalt. În plus, dacă batem albuşurile bine vom obţine un blat pufos şi fără praf de copt. Rămâne la latitudinea dvs.
Abia astept sa o incerc!
Ai vreun sfat in alegerea smantanii? stiu ca asta poate fi o problema in retetele de pasca.
De regulă folosesc smântână de ţară, dar pentru a elimina excesul de zer pun într-o farfurie adâncă făină de porumb, peste care aşez un tifon (eventual pus în două, dacă nu e foarte fină ţesătura) iar în tifon pun smântâna. O las aşa peste noapte iar excesul de zer va fi absorbit de mălai rezultând o smântână mai groasă şi cremoasă. În cazul în care nu aveţi de unde face rost de smântână de la ţară, vă recomand smântâna de la Albalact cu un procent ridicat de grăsime. Dacă smântâna folosită e din aceasta la cutie/găletuşă puteţi sări peste etapa cu făina de porumb 😀
Multumesc! Very helpful, indeed! :*
si inca ceva: cam la cate grade se coace pasca?
De regulă eu coc aproximativ toate tartele/prăjiturile/păştile la 180-190 de grade.
super reteta……felicitarii
super bun
Daca vrem sa avem pandispanul de desupt si crema deasupra intoarcem pasca pofta buna si paste fericit.
super buna
(Y)
Buna,imi place reteta …!poti sa imi spui pt ce tava(dimensiuni)ai folosit toate aceste incrediente?smantana daca o punem pe foc…nu se dizolva!?
Buna! Dupa cum am spus si in textul retetei, tava folosita avea diametrul de 27 cm. Smantana incalzita nu ar trebui sa iti creeze niciun fel de probleme, in plus adaugam si faina care are rolul de a ingrosa crema de smantana.