Ingrediente:
- 500 g făină
- 375 ml lapte
- 100 g unt
- 100 g zahăr
- 1 praf de sare
- 1 ou
- 20 g drojdie
- 150 g gem de prune
Preparare: Se dizolvă drojdia în 250 ml lapte călduţ. Se topesc 50 g unt. Se frământă făina, 80 g zahăr, un praf de sare, laptele cu drojdia, oul şi untul topit. În funcţie de tipul de făină e posibil să mai fie nevoie de 1-2 linguri suplimentare la final. Se lasă aluatul să crească 30 de minute. Se frământă din nou şi se împarte în 18 porţii, din care se modelează bombiţele. Se face în fiecare o adâncitură, se pune o linguriţă de gem, se acoperă cu aluat şi se modelează în formă de sferă.
Se încălzeşte cuptorul la 100 de grade. Se unge bine cu unt o tavă. Aşezăm bombiţele în tavă, chiar dacă rămâne spaţiu între ele, pentru că ele vor creşte. Introducem tava în cuptorul încălzit pentru 15 minute. După acest timp, scoatem bombiţele din cuptor, iar acesta se încinge la 200 de grade.
Se încălzeşte apoi restul de lapte cu 50 g unt şi 20 g zahăr într-o crăticioară până când untul şi zahărul s-au dizolvat. Se toarnă întreaga compoziţie peste bombiţe şi introducem din nou tava în cuptor pentru aproximativ 30 de minute, până se rumenesc frumos deasupra şi trec testul scobitorii.
Se servesc pudrate cu zahăr.