După mult timp ne-am întors la prăjiturile copilăriei deoarece cu ingrediente simple și puține la număr, ies cele mai gustoase prăjituri. Nu degeaba prăjitura de față e preferata mea, doar a fost pregătită pentru cumătria mea 😀 De aceea am să las cantitățile ingredientelor exact așa cum le-a păstrat mama timp de mulți ani. Din cantitățile de față obținem un aluat potrivit pentru o tavă mică, cu dimensiunile de 30×20 cm.
Ingrediente foi:
- 125 g unt
- 250 g smântână
- 350 g făină
Ingrediente cremă:
- 2 căni de zahăr
- 1 cană de lapte nu prea plină
- 200 g unt
- 1/2 pachet margarină
- 8 linguri de zahăr pudră
Preparare: Pentru aluat amestecăm untul cu smântâna și făina până obținem un aluat potrivit. Aluatul va fi unul destul de moale și foarte ușor de întins, comparativ cu alte tipuri de aluaturi pentru foi. Coacem 7-8 foi pe dosul tăvii. Atunci când întindem foile pe dosul tăvii, tava trebuie să se vadă prin foaie, obținând astfel niște foi foarte subțiri. Introducem tava în cuptor pentru aproximativ 10 minute, până ce foile devin aurii.
Pentru cremă, caramelizăm o cană de zahăr. Separat, fierbem laptele cu cealaltă cană de zahăr timp de 3 minute. Atunci când zahărul caramelizat este gata, adăugăm laptele îndulcit și se amestecă până se dizolvă zahărul ars. Într-un alt vas, mixăm untul și margarina (eu am folosit doar unt) cu zahărul pudră, după care adăugăm puțin câte puțin crema caramel preparată anterior și răcită.
Repartizăm crema între foi, în mod egal, iar deasupra presărăm o foaie sfărâmată pentru a căpăta aspectul de flenduroasă. Acoperim prăjitura cu o hârtie de copt peste care așezăm o tavă și o greutate și o lăsăm la loc cald până a doua zi, pentru a se presa foile și a se înmuia mai ușor.
Pur și simplu delicioasă!