Ingrediente foi:
- 250 ml borş
- 250 ml ulei
- 250 g zahăr
- 1 linguriţă amoniac stins
- făină cât cuprinde
Umplutură:
- 2 kg mere
- 150 g zahăr
- scorţişoară
- nucă măcinată
- 4 linguri făină porumb
Glazură:
- 125 g margarină
- 5 linguri zahăr
- 3 linguri apă
- 3 linguri cacao
Preparare: Începem prin a prepara umplutura de mere. Curăţăm fructele şi le dăm pe răzătoarea mare. Merele rase le amestecăm cu zahăr după gust (eu am adăugat 150g zahăr, contează şi ce fel de mere folosiţi) şi scorţişoară şi le călim la foc mic pentru 10 minute sau până când scade un pic sucul lăsat de fructe. Lăsăm merele să se răcească după care adăugăm făina de porumb şi 3-4 linguri de nucă măcinată.
Cât timp umplutura de mere se răceşte, pregătim aluatul pentru foi. Dizolvăm zahărul în borş, adăugăm uleiul, amoniacul stins şi făină cât cuprinde până obţinem un aluat compact şi uşor de întins. Împărţim aluatul în două în întindem două foi de dimensiunea tăvii dorite. Pentru cantităţile prezentate, vom folosi o tava mare pe care o tapetăm cu hârtie de copt.
Peste prima foaie din tavă presărăm nucă măcinată pe întreaga suprafaţa pentru a obţine un strat uniform, răsturnăm umplutura de mere, un alt strat de nucă, iar în final cea de-a doua foaie. Coacem prăjitura în cuptorul preîncălzit pentru 45-50 de minute, până se rumeneşte frumos deasupra şi trece testul scobitorii.
Pentru glazură amestecăm ingredientele şi le fierbem la foc mic 2-3 minute. Pentru a fi siguri că am obţinut consistenţa dorită vă recomand să înmuiaţi dosul lingurii în glazură şi dacă aceasta îşi păstrează aspectul fin şi nu se “desface” înseamnă că este gata. Punem glazura caldă peste prăjitură şi lăsăm să se răcească, după care putem porţiona prăjitura.
Un dulce simplu şi aspectuos, nu-i aşa? 😀
cred ca e delicioasa o sa incerc si eu