Ingrediente aluat:
- 2 1/4 măsuri făină
- 1/2 linguriţă sare
- 3/4 măsură lapte cald
- 1/2 măsură zahăr
- 15 g drojdie
- 30 g unt topit
- 1 gălbenuş
Ingrediente umplutură:
- 50 g unt moale
- 4-5 linguri zahăr
- 3 linguri scorţişoară
- stafide (opţional)
Să fiu sinceră şi să vă zic că aici de faţă avem cel mai bun dulce pentru iarna asta geroasă? Ei bine, da! Un aluat dospit extrem de pufos şi cu un gust uşor de unt, aromat de scorţişoara minunată, rumen şi frumos – totul cu ajutorul a două mâini dibace pe care oricine le are trebuie să le pună la treaba asta pentru că merită pe deplin. Vă promit eu!
Preparare: După cum v-am obişnuit deja, începem cu pregătirea aluatului. Cernem făina într-un vas încăpător, adăugăm drojdia în mijloc, laptele călduţ, untul topit şi un pic răcit, sarea, zahărul şi bineînţeles nu uităm de gălbenuş pentru a obţine o culoare mai frumoasă. Acoperim vasul cu un prosop curat şi lăsăm aluatul să dospească pentru cel puţin jumătate de oră. Între timp amestecăm untul moale cu zahărul şi scorţişoara măcinată.
După ce aluatul a crescut, îl răsturnăm pe planul de lucru presărat cu făină şi întindem o foaie dreptunghiulară pe care o vom unge cu crema de scorţişoară preparată anterior. Acum e momentul să presărăm şi stafidele, dacă alegem să le folosim. Rulăm foaia pe lung, iar ruloul obţinut îl tăiem în două, pe lung. Cele două jumătăţi de rulou le vom împleti cu partea tăiată spre exterior, unind apoi capetele într-un cerc pentru a obţine aspectul specific.
Aşezăm colăcelul astfel obţinut într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi îl coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 25-30 de minute.
Reţeta am preluat-o de aici şi absolut toţi cei ce au gustat din minunea aromată au fost mulţumiţi de rezultat, aşa că vă sfătuiesc să îl încercaţi şi voi 😀