Ingrediente:
- 2-3 cartofi
- unt
- 1 ou
- sare
- 1 vârf de linguriţă de rozmarin măcinat
- făină cât cuprinde
- pesmet
Ideea de la care am pornit atunci când am făcut aceste turtiţe ea fost aceea de a “refolosi” câteva linguri de piure de cartofi. Mai exact, atunci când faceţi mai mult piure şi vă mai rămân câteva linguri puteţi încerca această variantă, evitând astfel să aruncaţi mâncarea.
Preparare: Punem cartofii curăţaţi la fiert, iar atunci când sunt bine fierţi îi zdrobim pentru piure, încorporând şi untul aflat la temperatura camerei. Se poate înlocui untul cu smântână sau lapte, după preferinţele fiecăruia. Atunci când piureul de cartofi s-a mai răcorit, se condimentează cu sare şi rozmarin (eu am folosit rozmarin uscat şi mărunţit). Atenţie la faptul că rozmarinul este foarte aromat, deci nu puneţi foarte mult. Gustaţi şi mai adăugaţi dacă este necesar. Încorporaţi oul şi bateţi amestecul bine, apoi adăugaţi făină până obţineţi un aluat omogen, elastic. Din aluatul obţinut rupeţi bucăţi de mărimea dorită şi modelaţi-le sub forma unor biluţe aplatizate. Eu le-am dat prin puţin pesmet înainte de a le coace, dar puteţi sări peste această etapă, nu este obligatorie.
Încingeţi o tigaie antiaderentă, fară a pune ulei şi coaceţi turtiţele pe ambele părţi pentru câteva minute, până se rumenesc uşor pe ambele părţi.
Noi le-am servit drept garnitură lângă o porţie de pui italian.
ce bunatate a iesit…mmmm