Ingrediente blat:
- 250 g unt
- 275 g zahăr pudră
- 6 ouă
- esenţă de rom
- 350 g făină
- 1 praf de copt
- 25 g cacao
Ingrediente cremă:
- 300 g frişcă lichidă
- 300 g ciocolată amăruie
Preparare:
Untul se freacă cu zahărul pudră. Se bat 6 ouă cu 3 linguriţe esenţă de rom şi se adaugă puţin cât puţin în unt. Se adaugă făina amestecată cu praful de copt. Se împarte în 2 jumătăţi, iar într-una dintre ele se adaugă cacao.
Într-o cană punem o pungă şi începem să punem cu lingura din fiecare compoziţie.
Vom avea o pungă cu blatul simplu şi o pungă cu blatul de cacao.
Tăiem pungile în colţ, nu foarte tare, pentru că nu vrem să avem dungile foarte late. Într-o tavă de tort în care am pus hârtie de copt începem să facem blatul astfel: din marginea exterioară a tăvii facem un cerc cu aluatul de cacao, apoi un cerc cu aluatul simplu, iar unul de cacao, şi tot aşa până terminăm cu un punct de aluat simplu în mijloc. Vom face astfel două blaturi, şi două blaturi începând invers: marginea exterioară cu aluat simplu, iar punctul din mijloc cu aluatul cu cacao. Mie mi-au ieşit 5 cercuri cu cacao şi 5 simple. Trebuie să avem grijă să facem acelaşi număr de cercuri la fiecare blat şi să încercăm să le facem la aceeaşi dimensiune, pentru ca atunci când vom suprapune blaturile să rezulte aspectul de “tablă de şah”.
Aşa au arătat cele patru blaturi:
Pentru cremă, punem într-o crăticioară frişca lichidă şi ciocolata şi le fierbem la foc mic până capătă culoare maronie lucioasă. Dăm vasul deoparte şi lăsăm crema la răcit. Aşa arată după ce se răceşte.
Facem un sirop din apă cu zahăr, iar după ce se răceşte punem puţin rom. Cu acest sirop însiropăm fiecare blat. Punem cremă între blaturi având grijă să alternăm un blat ce are marginea exterioară neagră cu unul cu marginea exterioară simplă, îmbrăcăm tortul şi pe lateral în cremă şi îl decorăm după placul fiecăruia. Eu l-am ornat cu o glazură de ciocolată cu lapte şi ciocolată albă.
Vine Craciunuuuul !!!
La noi în cămin a venit deja
e f bun tortul,il fac de citiva ani,reteta am preluat-o din Practic in bucatarie ,cred ca martie 2007 /2008
Intr-adevar e foarte bun, desi eu as inlocui ciocolata din crema cu una cu lapte. Nu sunt mare fan ciocolata amaruie.
wow! de-a dreptul impresionant!
Multumesc. E ideal pentru iubitorii de ciocolata.