Ingrediente:
- 5 kg peşte proaspăt (crap, novac, fitofag)
- 500 ml ulei
- 500 ml oţet
- foi de dafin
- boabe de piper
- boabe de ienibahar
- sare, după gust
Preparare: Peştele se curăţă, se porţionează în aşa fel încât bucăţile de peşte să încapă în borcanele de 400 gr. Într-o cratiţă de 10 l se aşează peştele, apoi se pune oţetul, uleiul, condimentele şi se adaugă apă până se acoperă peştele cu două degete. Cratiţa se acoperă şi se fierbe în cuptor la foc mic aproximativ 7-8 ore, până oasele se macerează. În tot acest timp se mai verifică cratiţa din cuptor şi dacă sosul scade prea tare, se mai poate adăuga apă şi puţin oţet.
După ce se răceşte se pune în borcane cu tot cu sos şi se sterilizează timp de 1 oră după ce începe să fiarbă. Se scot borcanele fierbinţi şi se pun sub pături până se răcesc.
Atunci când se serveşte, se taie o ceapă mărunt şi se amestecă uşor cu peştele din borcan. După gust se mai poate adăuga puţin oţet şi sare.