Ingrediente (2 cozonaci):
- 1 kg făină
- 5 ouă
- 400 g zahăr
- 300 ml lapte
- 100 g unt
- 100 ml ulei
- 50 g drojdie
- un praf de sare
- coajă de lămâie
- 400 g nucă măcinată
- 4 linguri cacao
- esenţă rom
- rahat cubuleţe
Preparare: Cernem făina într-un vas mare. Separat amestecăm drojdia cu 2 linguri zahăr şi o punem în mijlocul făinii. Adăugăm 100 ml lapte peste drojdie şi amestecăm pentru a forma maiaua.
Lăsăm la crescut la loc cald pentru jumătate de oră.
Între timp separat ouăle şi mixăm gălbenuşurile cu 300 g zahăr până devin spumă.
Amestecăm spuma de ouă cu restul de lapte cald şi punem peste maia. Adăugăm un praf de sare şi o linguriţă de coajă de lămâie rasă. Începem să frământăm până obţinem un aluat omogen. În cazul în care consideraţi necesar, se mai poate adăuga puţin lapte. Când aluatul începe să fie suficient de consistent adăugăm untul moale puţin câte puţin. Abia la final adăugăm uleiul şi frământăm până intră tot în aluat.
După aproximativ o oră de frământat lăsăm aluat la crescut până îşi dublează volumul. Pentru a pregăti umplutura de nucă batem albuşurile spumă cu 100 g zahăr, adăugăm nuca măcinată, cacao şi romul amestecând uşor cu o lingură. După ce a crescut aluatul îl împărţim în două părţi egale, fiecare parte fiind împărţită la rândul ei în două. Întindem câte o foaie din fiecare parte, punem o cantitate egală din umplutură pe fiecare parte, presărăm câteva cubuleţe de rahat peste şi rulăm foile.
Luăm două astfel de rulouri şi le împletim ca în imagine şi aşezăm cozonacul în tavă.
Procedăm la fel şi pentru celălalt cozonac. Îi mai lăsăm la crescut 20 de minute, după care îl ungem cu un ou bătut, presărăm puţin susan şi îi introducem în cuptorul încălzit la 170 grade pentru o oră, o oră şi un pic.
Încercăm cozonacii cu o scobitoare, iar atunci când nu se lipeşte aluatul de ea îi putem scoate. Acum să vă prezint primii mei cozonăceii:
Paşte fericit alături de cei dragi!
felicitari DODO esti o adevarata gospodina!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!