Ingrediente blat:
- 100 g făină
- 40 g zahăr pudră
- 1 gălbenuş
- 50 g unt
- 1 blat de pandişpan
Ingrediente cremă şi ornat:
- 4-5 linguri gem de zmeură
- 2 gălbenuşuri
- 50 g zahăr
- 125 ml şampanie
- 1 lămâie
- 2 albuşuri
- 400 ml frişcă
- 1 plic gelatină
- 50 g ciocolată albă
- zmeură
Preparare:
Cuptorul se încinge la 200 grade. Se frământă un aluat fraged din făină, zahăr pudră, gălbenuş şi unt.
Se dă la rece 30 de minute.
Se unge cu grăsime o formă pentru tort şi se îmbracă în aluat fraged. Se înţeapă cu o furculiţă, se coace 10-15 minute. Se lasă să se răceasă. Se răstoarnă pe un platou.
Se încălzeşte puţin gemul de zmeură şi se repartizează peste aluatul fraged. Eu am făcut câteva linguri de gem proaspăt din 130 g zmeură si 3 linguri de zahăr. Am pus fructele amestecate cu zahărul la foc mic şi am fiert 5-6 minute.
Blatul de pandişpan se taie pe 2 nivele. Eu am făcut pandişpanul din 5 ouă, 5 linguri de zahăr şi 5 linguri de făină. Reţeta o puteţi găsi şi aici. Peste aluatul fraged şi gemul de zmeură punem blatul de jos al pandişpanului, apoi aşezăm un inel de tort în jurul blatului. Însiropăm bine blatul de pandişpan cu un sirop de apă cu zahăr.
Pentru cremă, gălbenuşurile şi zahărul se bat spumă pe baie de abur. Se amestecă, pe rând, şampania, coaja şi sucul de lămâie. Se înmoaie gelatina în apă rece după care o divolzăm şi o amestecăm în cremă. Se bat separat albuşurile şi 100 ml frişcă. Se omogenizează pe rând în compoziţie. Jumătate din cremă se repartizează peste blatul de pandişpan şi se aşează al doilea nivel, pe care deasemenea îl vom însiropa bine. Deasupra se aranjează restul de cremă şi se dă la rece pentru 2-3 ore.
Se bat spumă 300 ml frişcă. Se scoate inelul de tort din jurul său şi apoi repartizăm frişca peste tort. Se aşează la mijloc fâşiile de ciocolată şi din loc în loc, după fantezie, câte o boabă de zmeură.
Iată o poză în timp ce ornarea tortului era în plin proces de desfăşurare…
Şi o poză de final…
Şi mult aşteptata felie virtuală pentru voi… Deşi nu e tocmai o felie tăiată perfect, se terminau bateriile de la cameră şi dacă aşteptam să se încarce nu mai aveam ce să fotografiez
Şi în final, dar nu în cele din urmă… Le dedic părinţilor mei un tort cu un gust divin. Blaturile pufoase, crema uşoară şi fructele aromate şi dulci vă promit un gust proaspăt, fin şi atrăgător.
Ce bine arata 😡
Bravo Dodo si La multi ani parintilor tai >:D<
arata minunat tortuletul tau !!!
LA MULTI ANI PARINTILOR !!!
Multumesc mult. E intr-adevar si foooarte bun, mai ales zmeura ii da un gust demential.