Ingrediente:
- 350 g făină neagră
- 350 g făină albă
- 1 linguriţă rasă cu sare
- 1 linguriţă zahăr
- 35 g drojdie proaspătă
- apă călduţă
- susan
- mac
- seminte de floarea soarelui
- 3 linguri ulei de măsline
Preparare: Într-un vas încăpător cernem ambele tipuri de făină şi le amestecăm cu seminţele de susan, mac şi cele de floarea soarelui. Eu am folosit seminte de floarea soarelui decojite, crude şi nesărate. Facem o gropiţă în mijlocul făinii şi adăugăm drojdia şi zahărul. Avem grijă să nu punem sarea direct peste drojdie pentru că încetineşte dospirea într-o oarecare măsură. Apoi adăugăm apă călduţă treptat, omogenizând aluatul. Din păcate nu mai reţin câtă apă am folosit (cred că 400-500 ml) însă trebuie să obţinem un aluat elastic. Atunci când vedem că toate ingredientele au fost omogenizate complet nu mai adăugăm apă. După ce am obţinut o cocă frumoasă adăugăm uleiul şi frământăm până acesta intră tot în aluat. Acoperim vasul cu un şervet şi îl lăsăm la crescut până îşi dublează volumul.
După ce aluatul a crescut suficient, îl răsturnăm pe masa presărată cu făină şi îl frământăm din nou până scoatem tot aerul afară. Împărţim aluatul în 3 părţi. Fiecare parte o modelăm pentru a forma un rulou.
Aşezăm rulourile unele lângă altele după care le împletim.
Punem pâinea în tava tapetată cu hârtie de copt şi o lăsăm din nou la crescut pentru cel puţin 40 de minute. Dacă nu vă grăbiţi puteţi să o lăsaţi chiar şi o oră. Între timp încingem cuptorul la 180 de grade.
Abia după ce a crescut o ungem cu puţină apă îndulcită şi presărăm puţin susan pe ea.
Cum nu pot să reproduc mai frumos decât a spus Jamie, vă invit să reţineţi cuvintele lui:
“Acum e timpul să coacem pâinea. După cât aţi muncit, nu vă irosiţi acum toate eforturile depuse. Vreţi să păstraţi aerul în interiorul pâinii, aşa că nu o loviţi, puneţi-o foarte atent în cuptor şi nu trântiţi uşa. (…) Vă puteţi da seama dacă este făcută lovind fundul uşor (dacă este într-un vas va trebui să o scoateţi) – dacă sună a gol, este gata, dacă nu, atunci mai băgaţi-o încă puţin în cuptor.”
Lăsăm pâinea să se răcească pe un fund de lemn şi o acoperim cu un prosop pentru a păstra coaja moale.
Foarte pufoasă şi muuuult mai bună decât orice pâine cumpărată
ms ptr sfaturi !!!! … tare bine ti-a iesit painica 😉 … si cu siguranta nu se compara cu nici o alta cumparata !!! O saptamana frumoasa!!
N-ai pentru ce.. De asta am si scris sfaturile lui Jamie aici, sa le poata vedea oricine