Ingrediente aluat:
- 4 1/2 măsuri de făină
- 1 măsură lapte călduţ
- 1 cub de drojdie
- 1/2 măsură zahăr
- 2 ouă
- 1 linguriţă sare
- 80 g unt moale
Ingrediente umplutură:
- 1 măsură zahăr brun
- 2 linguriţe scorţişoară
- 80 g unt moale
Ingrediente glazură:
- 90 g cremă de brânză (eu am folosit Hochland)
- 90 g unt
- 1 1/2 măsură zahăr pudră
Înainte de a începe prepararea propriu-zisă trebuie să spun câteva amănunte importante. În primul rând, titlul original al reţetei este “Rolls cinnabon”, dar cum mi s-a sugerat la un moment dat să scriu cât mai mult în română pentru că… “Da, puiule, dar nu toţi au făcut engleză şi înţeleg termenii ăştia”. De aceea, m-am hotărât ca la îndemnul tău, mătuşica, să renunţ la “cup” şi să scriu măsură, ori mai exact o cană de 250 de ml cum foloseşte mami mereu. Şi promit ca de acum încolo să explic asemenea termeni acolo unde ei apar. Şi acum să ne apucăm de treabă 😀
Preparare: Într-un vas cernem făina, facem în mijlocul ei o adâncitură în care punem drojdia şi laptele cald. Adăugăm şi celelalte ingrediente pe margine şi începem să frământăm până obţinem un aluat omogen. Lăsăm aluatul la crescut până îşi dublează volumul, la loc cald.
După jumătate de oră sau cât este necesar aluatului să devină maaaaare şi pufos, îl răsturnăm pe masa de lucru presărată cu făină şi întindem o foaie dreptunghiulară. Ungem foaia cu untul moale pe toată suprafaţa, peste care presărăm zahărul brun amestecat cu scorţişoara. Rulăm aluatul pe lungime şi din ruloul obţinut vom tăia 9-10 melcişori cu ajutorul unei aţe. Aşezăm melcişorii în poziţia culcat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi îi lăsăm din nou să se odihnească şi să crească preţ de 20-25 de minute.
Introducem tava în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 25 de minute, până se rumenesc bine. În tot acest timp amestecăm ingredientele pentru glazură: untul moale, crema de brânză şi zahărul pudră. Eu am folosit jumătate din cantitate pentru că am lăsat melcişori şi aşa simpli. Vă asigur că sunt foarte buni şi aşa, pentru cei ce nu mănâncă brânză, cremă de brânză şi derivatele lor 😛 Deeeeci… după ce melcişori au devenit tare rumeni în obrăjori îi îmbrăcăm din belşug cu cremă de brânză cât timp sunt încă fierbinţi şi îi presărăm cu nucă tăiată mărunt pentru un plus de savoare şi aspect.
Şi cum cine-mparte, parte-şi face… am fost prima care m-am înfruptat din aceste bunătăţi.
Reţeta am luat-o pe aici: http://www.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/25717/Rolls-Cinnabon/
Dodo, cat de mare trebuie sa fie masura? Te intreb deoarece ai si ingrediente in masuri absolute (2 oua spre exemplu) si banuiesc ca nu o sa iasa la fel de deliciosi melcisorii daca variaza cantitatea din masuri.
Si inca ceva, cand ajungi cu impartitul si pe la mine ;;)?
As putea sa fiu putin rautacioasa si sa te intreb daca ai citit reteta? :)) sau macar introducerea… pentru ca acolo am mentionat la un moment dat: o cană de 250 ml
Te-am intrebat pentru ca de multe ori spuneai ca tu nu citesti retetele 😛
Da, ai dreptate… In apararea mea spun ca au iesit extraordinar de bine incat scrisul era eclipsat de acesti superbi melcisori:X
E cel mai delicios desert pe care l-am gustat