Ingrediente:
- 2 cepe mari
- 2 morcovi
- 1 păstârnac
- 500 g linte roşie
- ulei de măsline
- 1 cub concentrat de legume
- sare
- piper
- ardei iute (opţional)
- usturoi (opţional)
Preparare: Alegem lintea pentru a o curăţa de eventualele impurităţi, o spălăm în 1-2 ape după care o acoperim cu apă şi o lăsăm să se umfle în voie pentru 15-2o de minute. Între timp curăţăm şi spălăm legumele. Tocăm ceapa, morvocii şi păstârnacul de mărimi potrivite şi le călim în 3-4 linguri ulei de măsline încins. Punem 1 cană mică cu apă pentru a fierbe uşor legumele, cât să intre furculiţa în ele. Scurgem lintea şi o adăugăm peste legume, după care completăm cu apă până acoperim legumele cu 2-3 degete de apă. Când începe să clocotească, adăugăm concentratul de legume şi lăsăm să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 20 de minute, până ce toate legumele sunt fierte bine. În timp ce supa fierbe, dacă scade prea mult apa din vas, putem completa cu apă caldă pentru a păstra acelaşi nivel ce acoperă legumele cu 2-3 degete. După ce legumele au fiert, pasăm supa cu un mixer vertical sau în blender. Condimentăm cu sare şi piper după gust şi servim supa alături de pâine prăjită sau crutoane.
În cazul în care doriţi, când serviţi supa puteţi adăuga puţin usturoi zdrobit pentru un plus de aromă sau câteva rondele de ardei iute.