Ingrediente:
- 2,5 kg pepene galben, curăţat
- 1,5 kg zahăr
- 250 ml apă
- 2 lămâii
Preparare: Pentru a pregăti siropul de zahăr (folosit adesea la multe reţeţe de dulceaţă) punem zahărul împreună cu apa, într-un vas, să fiarbă la foc mic. După ce începe se clocoteasă adăugăm şi sucul de la cele 2 lămâi. Între timp, tăiem pepenele galben în cuburi. Când zahărul din sirop s-a topit, adăugăm pepenele peste acesta. Amestecăm din când în când şi lăsăm să fiarbă la foc mic cam 3-4 ore. Pentru a vedea exact când putem opri focul, luăm cu o lingură puţin sirop şi picurăm pe o farfurie. Lăsăm să se răcească, iar dacă picătura de sirop nu curge atunci când mişcăm farfuria, înseamnă că siropul este suficient de legat. Oprim focul şi lăsăm totul la răcit, apoi cu ajutorul unui mixer vom pasa fructele cu tot cu sirop până vom obţine o pastă fină şi cremoasă. Punem gemul astfel obţinut în borcane pe care le sterilizăm pentru 30 de minute, de când apa în care sunt puse borcanele începe să fiarbă.
Am ales să pasez fructele abia după ce totul este fiert pentru că gemul astfel preparat are o consistenţă mai pufoasă.
Ce ar merge gemul facut de tine pe niste clatite parfumate cu vanilie si scortisoara =p~ 😀
ce frumos arata gemul tau !!!!
Multumeesc.. Am mai incercat si anul trecut o portie, dar facut acum de muuult mai bun 😀