Budinca de pâine, cunoscută de britanici dar şi de români sub denumirea de Bread pudding este un desert super rapid şi neaşteptat de gustos având în vedere ingredientul de bază: pâinea. Reţetele sunt variate, iar fiecare o personalizează după gusturi şi posibilităţi.
Ingrediente:
- 6-7 felii de pâine
- 4 ouă
- 1 cană lapte
- 3/4 cană zahăr
- 1 lingură esenţă de vanilie
- nuci
- stafide
- cireşe din dulceaţă
- puţin unt pentru vas
Preparare: Pentru început, trebuie să ştim că la această reţetă este indicat să folosim pâinea de o zi sau două, pâinea nu trebuie să fie proaspătă, ci puţin uscată. Eu am tăiat feliile de pâine de dimineaţa şi le-am lăsat să se usuce, iar peste câteva ore m-am apucat de prepararea budincii. Ungem vasul termorezistent cu puţin unt, eu am profitat de ocazie şi am zis că trebuie să mă bucur din nou de proprietăţile vasului Pyroflam, de care v-am mai povestit cu ceva timp în urmă. Tăiem pâinea cuburi, nu foarte mari, şi o aşezăm în vas formând astfel un prim strat. Presărăm câteva stafide şi o mână de nuci, iar din loc în loc punem câteva cireşe din dulceaţă după ce le-am scurs de sirop.
Mai aşezăm încă un strat de cuburi de pâine şi aşezăm din nou stafidele, nucile şi cireşele din dulceaţă. Separat, într-un vas, batem ouăle cu zahărul, esenţa de vanilie şi laptele. Turnăm acest amestec peste pâinea aşezată în vas şi cu o lingură apăsăm uşor pâinea în laptele cu ouă pentru a se acoperi în totalitate.
Introducem vasul în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 30-40 de minute, până se rumeneşte. Pentru a testa dacă este gata rotiţi puţin vasul, iar dacă observaţi că pe margine s-a rumenit şi tot lichidul a fost absorbit de pâine înseamnă că o puteţi scoate din cuptor.
Se serveşte caldă, dar vă asigur că la fel de bună e şi rece!