Mai ţineţi minte când v-am povestit de campania celor de la Dr. Oetker “Primăvara cu gust de sărbătoare”? Ei bine, atunci a trebuit să aleg o reţetă din cele propuse de ei, să îmi trimită ingredientele necesare, să mă apuc de treabă şi bineînţeles să vă prezint şi vouă rezultatul final. La momentul respectiv am ales Tortul cu marţipan de care am fost încântaţi cu toţii. Dar chiar şi aşa am rămas cu gândul la rulada cu spanac prezentă în cărticica lor de bucate. Trebuia să o încerc cu prima ocazie, aşa că m-am apucat de treabă.
Ingrediente aluat:
- 400 g faină
- 250 ml lapte călduţ
- 50 g unt moale
- 1 plic de drojdie Dr. Oetker
- 1 ou
- 1 lingură zahăr
- sare
- puţin coriandru măcinat
- puţin cardamon măcinat (eu nu am pus)
Ingrediente umplutură:
- 400 g spanac fiert
- 1 ceapă mică
- 2 căţei de usturoi
- 3 linguri ulei
- sare
- piper
- 2 ouă
- 3-4 linguri pesmet
- 100 g brânză de oaie (eu nu am pus)
- 1/2 ardei roşu
Preparare: Începem cu aluatul, pentru că îl vom lăsa să se odihnească şi el niţel. Într-un bol amestecăm conţinutul plicului de drojdie cu zahărul şi o lingură de lapte cald. Lăsăm 10 minute la loc cald, după care adăugăm făina cernută, untul topit, laptele, coriandrul, cardamonul şi sarea. Frământăm bine şi lăsăm aluatul la dospit până pregătim umplutura.
Tocăm mărunt ceapa şi o călim în uleiul încins după care adăugăm spanacul, usturoiul pisat, sarea şi piperul. Lăsăm tigaia pe foc pentru 3-4 minute după care oprim focul şi adăugăm ouăle şi pesmetul.
Răsturnăm aluatul crescut pe masa de lucru tapetată cu făină şi îl întindem în foaie dreptunghiulară.
Aşezăm umplutura de spanac peste foaie, lăsând liberă o margine de 2 cm. Dacă doriţi să puneţi brânza de oaie, acum e momentul să o rupeţi bucăţele pe întreaga suprafaţă a foii. Eu în schimb am pus fâşii de ardei roşu.
Rulăm aluatul pe lungime şi în aşezăm cu îmbinarea în jos, în tava tapetată cu hârtie de copt.
Vă sfătuiesc să folosiţi o tavă de chec/cozonac pentru a-şi păstra frumos forma. Ungem rulada cu un gălbenuş de ou amestecat cu 1 lingură de lapte şi presărăm mac sau susan, după preferinţe.
Lăsăm ştrudelul astfel obţinut încă 20-25 de minute la crescut după care îl coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30-40 de minute.