Ingrediente:
- 2 pulpe de pui întregi
- 300 ml lapte
- 3-4 linguri ulei de măsline
- 5 căţei usturoi
- 1 baton mic scorţişoară
- coaja de la o lămâie
- puţin unt
- sare
- piper
Preparare: Într-un vas termorezistent care poate fi folosit atât pe flacăra de la aragaz cât şi în cuptor punem uleiul de măsline la încins pe aragaz, la foc potrivit (eu am folosit vasul din vitroceramică de la Pyroflam, despre care v-am vorbit şi aici). Când uleiul este încins adăugăm pulpele de pui condimentate cu sare şi piper şi le rumenim pe fiecare parte, până capătă o frumoasă culoare aurie. Nu acoperiţi vasul! Trebuie doar să le rumenim puţin, nu vrem să se pătrundă şi în interior acum. După ce am obţinut nişte pulpe frumos rumenite le scoatem din vas şi le punem deoparte pe o farfurie. Aruncăm uleiul apoi aşezăm înapoi carnea în vas. Turnăm laptele peste pui, adăugăm batonul întreg de scorţişoară, căţeii de usturoi necurăţaţi, punem şi puţin unt din loc în loc şi la final radem coaja de la o lămâie deasupra.
Acoperim vasul cu un capac şi îl introducem în cuptor pentru o oră – o oră şi un sfert în cazul unui pui de ţară. Dacă folosiţi carne de pui cumpărată din mazagin, cu siguranţa timpul de preparare va fi mult mai mic şi prin urmare va trebuie să fiţi cu ochii pe cuptor. Atunci când intră uşor furculiţa în carne şi observaţi că se desprinde uşor de pe os, înseamnă că puiul este bine făcut.
Am servit alături de morcovi baby traşi în tigaie cu puţin unt, usturoi şi suc de portocale şi un piure de cartofi cu mazăre. În final am avut parte de trei texturi diferite: morcovii puţin crocanţi, piureul de cartofi cu mazăre cremos şi puiul fraged şi suculent, foarte aromat de la usturoi şi scorţişoară. O nebunie!!