Ingrediente aluat:
- 500 g făină
- 80 g margarină
- 1 linguriţă de sare
- 1 linguriţă de zahăr
- 250 ml apă călduţă
- 20 g drojdie proaspătă
Ingrediente umplutură:
- 100 g măsline fără sâmburi
- 1 cartof fiert
- 1 lingură ulei de măsline
- sare
- piper
Preparare: Pentru aluat, cerneţi făina într-un bol, faceţi o adâncitură în făină, adăugaţi drojdia, margarina aflată la temperatura camerei, apa călduţă, sarea şi zahărul şi frământaţi până obţineţi o bilă omogenă. În funcţie de tipul de făină folosit este posibil să mai fie nevoie de câteva linguri de apă sau de făină în plus. Lăsăm aluatul la crescut pentru 30 de minute.
Între timp, pregătim umplutura. Curăţăm de coajă cartoful fiert şi îl tăiem în două. Într-un blender sau în robotul de bucătărie punem cartoful, măslinele fără sâmburi, condimentăm cu sare şi piper, adăugăm uleiul de măsline şi mixăm pentru 1 minut, până obţinem o pastă omogenă.
Împărţim aluatul în două părţi, iar din fiecare parte întindem o foaie de câţiva milimetri grosime. Tăiem pătrate, în mijlocul fiecăruia punem o linguriţa din umplutura cu măsline, după care le îndoim şi le presăm bine capetele. Eu am umplut câteva pacheţele şi cu spanac, pe care l-am călit înainte cu câţiva căţei de usturoi şi puţină ceapă.
Într-un mojar zdrobim câteva fire de pătrunjel, cimbru proaspăt, chimen şi sare grunjoasă, adăugăm câteva picături de ulei de măsline şi ungem pacheţelele cu acest amestec.
Le coacem în cuptorul preîncălzit la 190 de grade pentru 15-20 de minute, până devin frumos aurii. După ce le scoatem din cuptor, le acoperim cu un prosop şi le lăsăm aşa să se răcească.