Bucataria lui Dodo

  • Despre mine
  • Meniuri
    • Pentru masa de Paște
  • Sugestii

Pască cu smântână şi pandişpan

Posted on 18 April, 2012 by Dodo

Ingrediente cremă smântână:

  • 500 g smântână
  • 4 ouă
  • 250 g zahăr
  • 4 linguri făină
  • 1 praf de sare
  • esenţă de vanilie

Ingrediente pentru un pandişpan:

  • 3 ouă
  • 3 linguri zahăr
  • 3 linguri făină

Eu am făcut porţie dublă la cantitatea de smântână şi trei porţii de pandişpan. În funcţie de tăvile pe care le folosiţi şi cât de groasă doriţi să fie pasca, puteţi folosi cu încredere 500 grame smântână pentru o singură pască. De regulă mie nu îmi plac păştile foarte înalte şi atunci am preferat să mă orientez la faţa locului, rezultând trei păşti în tăvi cu diametrul de 27 cm.

Preparare: Punem smântâna într-un vas ce îl vom pune pe foc mai târziu

SDC16913

 

Peste smântână adăugăm gălbenuşurile.

SDC16919

 

Amestecăm bine, adăugăm zahărul, un praf de sare şi făina. Avem grijă să amestecăm cu un tel pentru a nu se forma cocoloaşe.  Punem vasul la foc mic amestecând din când în când, pentru a nu se prinde de vas. Când se îngroaşă compoziţia oprim focul.

SDC16928

 

Lăsăm compoziţia să se răcească bine. Eventual, puteţi fierbe compoziţia de smântână cu o seară înainte, iar dimineaţa să puneţi pasca în cuptor. După ce se răceşte bine bine crema, adăugăm albuşurile bătute spumă cu puţin zahăr, amestecând uşor. Aromăm crema cu 10 ml esenţă de vanilie.

Pregătim tava rotundă, punem hârtie de copt şi adăugăm crema de vanilie astfel obţinută. Pentru pandişpan batem albuşurile spumă, adăugăm zahărul, batem din nou până se topeşte zahărul, adăugăm gălbenuşurile şi făina amestecând încet, de sus în jos. Punem compoziţia de pandişpan peste crema de smântână din tavă şi dăm tava la cuptor pentru 45-50 de minue, sau până când trece testul scobitorii.

SDC17019

Foarte foarte bună şi extraordinar de fină.

SDC17025

Posted in Aluaturi dulci | Tags: albus, bezea, crema de smantana, esenta vanilie, oua, pasca, pasca cu pandispan, pasca cu smantanta | 19 Comments
« Tort cu marţipan
Caşcaval de casă »

19 thoughts on “Pască cu smântână şi pandişpan”

  1. Bogdan says:
    18 April, 2012 at 8:52 pm

    Ce bine arata, mai ales ca e cu totul altfel decat sunt obisnuit (blatul dedesubt si crema deasupra).
    Bravo Dodo, sunt sigur ca a iesit foarte delicioasa 😀

    Reply
    • Bucataria lui Dodo says:
      18 April, 2012 at 9:20 pm

      Multumesc mult! A iesit foarte foarte buna. Preferata mea, chiar as putea spune :))

      Reply
  2. Bogdan says:
    18 April, 2012 at 9:43 pm

    Nu cred pana nu gust.. asa ca… 😀

    Reply
  3. dana says:
    26 April, 2012 at 7:56 am

    E super buna..am facut pasca de Paste..si am adaugat in compozitia de smantana si cateva stafide…multumesc pentru inspiratie..

    Reply
    • Bucataria lui Dodo says:
      26 April, 2012 at 8:40 am

      Ma bucur foarte mult ca v-a placut. E o idee foarte buna de a pune si stafide, uneori mai fac si eu asa.

      Reply
  4. laura says:
    6 April, 2013 at 8:25 pm

    la blatul de pandispan nu se pune praf de copt?

    Reply
    • Bucataria lui Dodo says:
      6 April, 2013 at 9:58 pm

      Se poate pune praf de copt, eu nu am vrut ca blatul să fie foarte înalt. În plus, dacă batem albuşurile bine vom obţine un blat pufos şi fără praf de copt. Rămâne la latitudinea dvs.

      Reply
  5. Mihaela says:
    28 April, 2013 at 12:08 pm

    Abia astept sa o incerc!
    Ai vreun sfat in alegerea smantanii? stiu ca asta poate fi o problema in retetele de pasca. :(

    Reply
    • Bucataria lui Dodo says:
      28 April, 2013 at 1:26 pm

      De regulă folosesc smântână de ţară, dar pentru a elimina excesul de zer pun într-o farfurie adâncă făină de porumb, peste care aşez un tifon (eventual pus în două, dacă nu e foarte fină ţesătura) iar în tifon pun smântâna. O las aşa peste noapte iar excesul de zer va fi absorbit de mălai rezultând o smântână mai groasă şi cremoasă. În cazul în care nu aveţi de unde face rost de smântână de la ţară, vă recomand smântâna de la Albalact cu un procent ridicat de grăsime. Dacă smântâna folosită e din aceasta la cutie/găletuşă puteţi sări peste etapa cu făina de porumb 😀

      Reply
      • Mihaela says:
        28 April, 2013 at 3:43 pm

        Multumesc! Very helpful, indeed! :*

        Reply
  6. Mihaela says:
    28 April, 2013 at 5:02 pm

    si inca ceva: cam la cate grade se coace pasca?

    Reply
    • Bucataria lui Dodo says:
      28 April, 2013 at 7:43 pm

      De regulă eu coc aproximativ toate tartele/prăjiturile/păştile la 180-190 de grade.

      Reply
  7. Mardare Oana says:
    30 April, 2013 at 8:31 am

    super reteta……felicitarii

    Reply
  8. Lacra Si Costel Bulica says:
    2 May, 2013 at 7:17 am

    super bun

    Reply
  9. Mihai Sirbu Mihai says:
    2 May, 2013 at 11:27 am

    Daca vrem sa avem pandispanul de desupt si crema deasupra intoarcem pasca pofta buna si paste fericit.

    Reply
  10. Violeta Nistor says:
    3 May, 2013 at 2:26 pm

    super buna

    Reply
  11. Elena Grigoras says:
    3 May, 2013 at 7:54 pm

    (Y)

    Reply
  12. irina says:
    8 April, 2015 at 12:50 pm

    Buna,imi place reteta …!poti sa imi spui pt ce tava(dimensiuni)ai folosit toate aceste incrediente?smantana daca o punem pe foc…nu se dizolva!?

    Reply
    • Dodo says:
      14 April, 2015 at 5:55 am

      Buna! Dupa cum am spus si in textul retetei, tava folosita avea diametrul de 27 cm. Smantana incalzita nu ar trebui sa iti creeze niciun fel de probleme, in plus adaugam si faina care are rolul de a ingrosa crema de smantana.

      Reply

Leave a Reply to Elena Grigoras Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Cautare

Aboneaza-te

Ultimele retete

  • Tartă cu mousse de ciocolată
  • Chifle fără drojdie
  • Supă cremă de cartofi
  • Turtiţe de cartofi cu rozmarin
  • Beef wellington
  • Aperitiv cu somon şi brânză de capră
  • Pui italian
  • Chec cu lămâie şi mac
  • Macrou afumat
  • Mini plăcinţele cu hribi

Categorii retete

  • ▼Aluaturi dulci (28)
    • Biscuiţi cu afine
    • Bombiţe umplute cu gem dulce-acrişor
    • Cornuleţe de post
    • Cornuri cu gem
    • Cornuri cu mac
    • Cozonac cu cireşe
    • Cozonac cu nucă
    • Cozonac de post
    • Estonian kringle - cozonac cu scorţişoară
    • Gogoşi de post
    • Melci cu cacao
    • Melci din aluat în stil spaniol
    • Melcişori cu scorţişoară
    • Minciunele/Gogoşi
    • Mini ştrudele cu mere (de post)
    • Pască cu brânză
    • Pască cu ciocolată
    • Pască cu fructe confiate
    • Pască cu smântână
    • Pască cu smântână şi pandişpan
    • Plăcintă cu brânză şi stafide
    • Plăcintă cu mere (de post)
    • Plăcintă cu mere şi scorţişoară
    • Prăjiturele cu fructe
    • Sfinţişori (Mucenici)
    • Spirale cu gem şi nucă
    • Ştrudel cu mere
    • Ştrudel cu vişine
  • ►Aperitive şi salate (36)
  • ►Ceva dulce (22)
  • ►Fursecuri (16)
  • ►Mâncăruri de bază (61)
  • ►Mâncăruri de post (12)
  • ►Paste şi pizza (21)
  • ►Prăjituri (41)
  • ►Supe şi ciorbe (12)
  • ►Torturi şi tarte (31)

Cuvinte cheie

televizor telina timp redus tirolez tocanita ton tort tort alb negru tort capsuni tort ciocolata tort cu banane tort cu frisca tort cu fructe de padure tort cu nuca tort cu visine tort delicios tortellini tort fructe tort mississippi trandafiri trunchi de copac turte turtite din cartofi turtite porumb ulei de masline ulei masline umpluta unt usturoi vanilie varza varza chinezeasca vas de lut verdeata vin vin alb vin spumant visine vita whiskey zahar zahar ars zahar brun zahar pudra zmeura

CyberChimps WordPress Themes

© Bucataria lui Dodo 2014