Ingrediente:
- 1 pachet foi de plăcintă
- 300 g nucă măcinată
- 250 g zahăr
- ulei
- coajă de portocală
- 500 ml apă
- 2 plicuri zahăr vanilinat
Preparare: Lăsăm foile de plăcintă să se dezgheţe la temperatura camerei. Nuca măcinată o amestecăm cu 150 g zahăr, iar după ce foile de plăcintă s-au dezgheţat începem să formăm rulourile. Luam o foaie din pachet, o ungem cu puţin ulei, punem cea de-a doua foaie peste ea, o ungem şi pe aceasta cu puţin ulei şi terminăm cu a treia foaie peste care punem nuca amestecată cu zahărul. Rulăm cu grijă pentru a nu cădea nuca de pe marginile foii şi porţionăm fiecare astfel de rulou în 4. Avem grijă să potrivim din ochi cantitatea de nucă pentru a ajunge pentru 5 rulouri.
Procedăm la fel şi cu restul foilor de plăcintă, până le terminăm, apoi aşezăm rulourile într-o tavă unsă cu puţin ulei şi le dăm la cuptor până se rumenesc, aproximativ 15-20 de minute.
Între timp pregătim siropul. Punem apa la fiert cu 100 g zahăr şi 2 linguriţe de coajă de portocală. Lăsăm pe foc 2-3 minute din momentul în care începe să clocotească, apoi adăugăm şi zahărul vanilinat. Scoatem tava din cuptor şi însiropăm sarailiile cât timp siropul este încă fierbinte.
Este recomandat să nu punem tot siropul odată, completând puţin câte puţin după ce prajiturile au tras tot siropul din tavă. Dacă vă plac foarte însiropate puteţi mări cantitatea de apă şi zahăr în momentul în care pregătiţi siropul. Aşa au arătat sarailiile însiropate…
Şi o porţie pentru voi…