Ingrediente blat:
- 4 ouă
- 120 g zahăr
- 100 g făină
- 40 g amidon
- 1 praf de copt
- 2 linguri cacao
Ingrediente cremă de ciocolată:
- 150 ml frişcă
- 100 g ciocolată amăruie
- 100 g ciocolată cu lapte
- 3 linguri cacao
- 75 g unt
Ingrediente cremă de grapefruit:
- 500 ml suc de grapefruit
- 1 budincă de vanilie
- 1 păstaie de vanilie
- 80 g zahăr
- 2 plicuri gelatină
- 350 ml frişcă
Am făcut acest tort special pentru concursul organizat de Laura Adamache şi sponsorizat de Păstăi de vanilie. Deşi acest tort este o combinaţie mai puţin întâlnită, vă asigur că odată ce îl încercaţi veţi dori să folosiţi tot mai des grapefruit în reţetele de prăjituri şi torturi. E un tort răcoritor şi delicios, iar pentru amatorii de ciocolată va fi cu siguranţa o alternativă mai uşoară, gustul intens al ciocolatei fiind regăsit şi aici.
Preparare: Încingeţi cuptorul la 180 de grade. Bateţi spumă albuşurile apoi adăugaţi 40 g zahăr şi bateţi din nou până la dizolvarea completă a acestuia. Separat bateţi gălbenuşurile cu 80 g zahăr şi 4 linguri de apă fierbinte. Adăugaţi albuşul, încorporaţi făina, amidonul şi praful de copt. În tava de tort tapetată cu hârtie de copt puneţi 2/3 din compoziţie, iar restul o amestecaţi cu cacao. Adăugaţi şi compoziţia cu cacao peste cea simplă şi cu o lingură amestecaţi puţin compoziţiile, ca la chec.
Coaceţi blatul pentru 30-35 de minute, până trece testul scobitorii. După ce scoateţi blatul din cuptor lasaţi-l să se răcească şi tăiaţi-l în 3 nivele.
Pentru crema de ciocolată, încălziţi frişca lichidă, adăugaţi ciocolata ruptă în bucăţi şi lăsaţi vasul pe foc până se topeşte. Apoi opriţi focul, adăugaţi cacao amestecând bine, iar după ce se răceşte mixaţi crema cu untul.
Pentru crema de fructe, spălaţi bine grefele, tăiaţi-le în 2 şi stoarceţi sucul. Eu am folosit aproape 2 kg de grefe pentru a obţine 500 ml de suc.
Dacă doriţi să economisiţi timp puteţi folosi şi suc de grefe cumpărat, însă trebuie să fie unul natural.
Amestecaţi budinca cu 100 ml de suc. Fierbeţi 400 ml suc cu zahărul iar când fierbe încorporaţi budinca dizolvată. Lăsaţi pe foc 1-2 minute până se îngroaşă apoi opriţi focul. Cât timp se răceşte budinca puneţi gelatina în apă rece pentru a se hidrata. Bateţi frişca spumă cu mixerul. Dizolvaţi gelatina (eu o topesc la cuptorul cu microunde pentru 5 secunde), încorporaţi-o în frişcă, adăugaţi şi budinca de vanilie. Taiaţi păstaia de vanilie pe lung şi cu ajutorul cuţitului scoateţi seminţele din interior.
Şi un close up…
Adăugaţi şi conţinutul păstăii de vanilie în cremă…
Lăsaţi puţin crema la frigider pentru a se întări. Atenţie! Nu o lăsaţi mai mult de 4-5 minute sau până se încheagă puţin pentru că altfel va fi mai dificil de întins. Între timp însiropaţi blatul cu suc de portocale (eu am folosit nectar) sau cu orice alt sirop se potriveşte, după preferinţe.
Adăugaţi crema de ciocolată…
Puneţi cel de-al doila blat, îl însiropaţi…
Adăugaţi 1/3 din crema de grapefruit…
Puneţi şi cel de-al treilea blat însiropat şi îmbrăcaţi tortul cu crema rămasă. Eu am ornat cu bucăţele de ciocolată şi steluţe (am topit ciocolată pe care am pus-o într-o pungă, am tăiat foarte puţin colţul pungii şi pe o hârtie de copt am trasat forma steluţelor. Am pus hârtia cu steluţe la frigider pentru 1 oră, iar înainte de a le folosi le-am deslipit de pe hârtie). Steluţele le-am aşezat peste un boţ de frişcă, iar în mijlocul lor am pus o bucăţică de grefă.
Şi o felie pentru voi… Sper să vă placă combinaţia, în special păstaia de vanilie schimbă total gustul cremei de grapefruit. În cazul în care nu sunteţi mari fani grefe, puteţi înjumătăţi cantitatea sucului şi să completaţi cu suc de portocale.
interesanta combinatie , nu am papat niciodata asa un tort ;)…
Pe cat e de interesanta combinatia, pe atat e de reusita… Vanilia schimba gustul putin intepator al cremei de grapefruit. Cred ca voi reface reteta de cateva ori, doar ca as incerca sa folosesc doar ciocolata cu lapte data viitoare (ciocolata amaruie nu e tocmai pe placul meu) .