Ingrediente blat:
- 150 g făină
- 1 praf de sare
- 50 g unt
- 3 ouă
- 150 g zahăr
- 150 ml coniac
Ingrediente cremă:
- 12 g gelatină
- 250 g ciocolată
- 4 ouă
- 1 lingură lapte
- 250 ml frişcă lichidă
- 4 linguri cacao
Preparare: Se cerne făina şi se amestecă cu sarea. Untul se topeşte pe baie de aburi şi se ţine la cald. Se bat ouăle cu zahărul turnat în ploaie, se pun pe bain-marie şi se bat în continuare până se îngroaşă compoziţia.
Se ia vasul de pe foc şi se bate cu mixerul până se răceşte. Se iau două linguri din compoziţie şi se bat cu untul încălzit. Se încorporează făina amestecată cu sare, se adaugă restul de compoziţie şi se omogenizează, amestecând de sus în jos. Se toarnă compoziţia într-o tavă unsă şi tapetată şi se coace la foc potrivit 30 de minute. Eu am folosit o formă pentru tort, dar la fel de bine se poate folosi o tavă normală. Aşa arată blatul răcit şi tăiat.
Pentru cremă, se înmoaie gelatina în apă rece. Ciocolata se dizolvă în lapte la bain-marie, amestecând până se obţine o pastă cremoasă. Se adaugă gelatina şi se amestecă în continuare ca să se omogenizeze pasta. Se dă deoparte să se răcorească, apoi se adaugă gălbenuşurile unul câte unul, amestecând energic, şi frişca lichidă. Albuşurile se bat spumă şi se încorporează uşor în cremă.
Crema arată aşa:
Dacă aţi copt blatul în tavă normală, trebuie să îl tăiaţi în 4 foi de dimensiunea unei tăvi pentru chec (care o tapetaţi cu hârtie de copt). Fiecare foaie se însiropează cu coniac. Se aşează o foaie în tava, se acoperă cu un strat de cremă, se repetă operaţiunea cu restul foilor. Ultimul strat este o foaie de blat. Se pune tava la rece minimum 3 ore. Când se serveşte se răstoarnă din tavă şi se pudrează cu cacao.
Dacă aţi copt blatul în formă de tort, îl tăiaţi în 2, însiropaţi fiecare foaie cu coniac şi puneţi între ele jumătate din cremă, iar deasupra ultimei foi cealaltă jumatate. Ornaţi după plac cu ciocolată sau cu bombonele din comerţ.